Rolul plantelor depurative (informatii utile)

 
Rolul plantelor depurative (informatii utile)


Rolul lor este sa faca o „curatenie generala” a organismului, determinand intensificarea eliminarii reziduurilor pe toate caile principale: transpiratie, urina si fecale. Purificarea determinata de ele este atat de intensa, incat la persoanele foarte intoxicate pot aparea intr-o prima faza fenomene derutante si nu intotdeauna foarte placute, cum ar fi: transpiratia abundenta si cu un miros mai neplacut ca de obicei (dupa care se reduce cantitativ si devine inodora), urinarea frecventa, mici eruptii tegumentare (care se vindeca extrem de rapid, fiind vorba de o reactie de vindecare). In flora noastra sunt mai bine de 30 de plante depurative, unele mai intense ca actiune, altele mai blande. Dintre acestea, am selectat cateva cu efecte puternice, dar in acelasi timp neagresive si pe care le puteti gasi cu usurinta in magazine:

Iarba de trei-frati-patati (Viola tricolor) - am pus-o pe primul loc fiindca are cele mai complete efecte. Rezultate deosebite se obtin in cazul persoanelor foarte sensibile la bolile sezonului rece (in special la guturai si bronsita), precum si in cazul celor care deja sufera de afectiuni cronicizate cum ar fi bronsita, astmul, reumatismul etc. Recomandam administrarea acestei plante sub forma de ceai preparat astfel: se pun intr-un vas de portelan sau sticla 2-3 linguri de iarba de trei-frati-patati maruntita, intr-o jumatate de litru de apa de izvor sau plata. Planta se lasa sa se macereze la temperatura camerei, de seara pana dimineata, cand se filtreaza. Maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se va opari vreme de jumatate de ora cu o jumatate de litru de apa clocotita, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se combina maceratul cu extractul obtinut prin oparire, iar preparatul va fi baut pe parcursul unei zile.
     
Boabele de ienupar (Juniperus communis) - sunt un remediu foarte eficient mai ales pentru persoanele care au tendinta de a acumula foarte multa apa in tesuturi, care au probleme cu rinichii si caile urinare. Se ia sub forma de tinctura: o lingurita de tinctura de ienupar se bea diluata in jumatate de pahar de apa, de trei ori pe zi. Tinctura se prepara prin punerea intr-un borcan cu apa a 15 lingurite de boabe de ienupar macinate cu rasnita electrica de cafea, dupa care se adauga un pahar de alcool alimentar de 70°; se inchide ermetic borcanul si se lasa la macerat vreme de 10 zile, dupa care se filtreaza prin tifon, preparatul obtinut pastrandu-se in sticlute inchise la culoare. (Preparatul se gaseste si in farmacii.)

Fructele de soc (Sanbucus nigra) - le-am lasat in mod intentionat ultimele, pentru ca sunt probabil cele mai puternice si mai complexe depurative din flora noastra medicinala. Se foloseste tinctura obtinuta din fructe proaspete, tinctura pe care in prezent o gasiti in mai toate magazinele naturiste de la noi. Care sunt efectele acestei tincturi? In primul rand, ea deblocheaza tranzitul intestinal, fiind de un imens ajutor pe termen lung persoanelor constipate sau cu o eliminare lenesa. Apoi, tinctura de fructe de soc mobilizeaza toxinele din organism si intensifica eliminarea lichidelor din corp prin diureza si prin transpiratie. Cel mai spectaculos efect al acestui remediu este reglarea rapida a greutatii corporale, ducand in mod reflex la mult dorita pierdere a kilogramelor in plus. Mai ales la debutul sezonului rece, perioada in care kilogramele se depun cu usurinta, este extrem de benefica aceasta usurare a organismului de surplusurile de greutate. Aceasta pentru ca este stiut ca persoanele supraponderale, la fel ca si cele extrem de slabe, au problemele de imunitate cele mai mari si sunt cele mai vulnerabile la bolile sezonului rece. Se administreaza 1-2 linguri de tinctura de fructe de soc pe zi, dimineata pe nemancate. Pentru persoanele cu probleme ceva mai serioase de greutate se recomanda o schema de tratament mai complexa: in prima zi se ia o lingurita, la ora 18; a doua zi se iau doua lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate odata. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Dozele progresive se iau pentru a nu crea un soc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca si diureza si procesele de eliminare pe ansamblu.

Cat timp dureaza o cura
Durata tratamentului de dezintoxicare cu aceste plante este determinata in primul rand de gravitatea problemelor cu care ne confruntam. Pentru o persoana sanatoasa, cu un regim de viata moderat si fara vicii majore, doua saptamani de tratament cu una din plantele de mai sus sunt suficiente pentru asigurarea unei bune imunitati pe perioada sezonului rece. Persoanele foarte sensibile la raceli, care au eventual afectiuni respiratorii, nu numai cronicizate, ar fi bine sa faca minimum o luna de tratament cu una din aceste plante depurative, cura putand fi prelungita atat cat simt nevoia.

Care sunt efectele curei
In primul rand, aceasta cura ne face sa ne simtim mai usori, ne confera in timp un anumit gen de prospetime, reflectata printr-o capacitate de munca sporita, un somn mai odihnitor, o piele mai curata si mai stralucitoare, o rezistenta fizica si psihica mai buna. Apoi, remediile de stimulare imunitara „prind” mult mai rapid dupa ce am urmat acest tratament. In functie de planta aleasa pentru cura, din cele trei descrise mai sus, vom sesiza si niste efecte specifice, dupa cum urmeaza:
- cura cu trei-frati-patati ajuta in special la eliminarea bolilor respiratorii cronice (mai ales bronsita si astmul), precum si a bolilor alergice de tot felul;
- cura cu tinctura de ienupar mareste foarte mult imunitatea la nivelul rinichilor si a vezicii, ceea ce duce la eliminarea prompta a cistitelor, nefritelor, a anumitor forme de uretrita;
- cura cu tinctura de fructe de soc elimina constipatia si ajuta la o scadere rapida in greutate (mai ales in varianta ceva mai complexa si indelungata, prezentata mai sus).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa